Edilul comunei a fost chemat la Târgovişte să semneze contractul de finanţare în valoare de aproape 1 milion de euro din fonduri europene prin care se va asfalta drumul din Smeura de Sus. În interviul acordat „Buletinului informativ al comunei Moşoaia”, primarul Florea Ene vorbeşte despre proiectele pe care şi le-a propus pentru acest an. Află ce străzi vor fi asfaltate şi în ce zone ale comunei vor fi extinse reţelele de utilităţi!
Bugetul local a fost aprobat, vremea este din nou favorabilă derulării lucrărilor... Ce investiţii aţi pregătit pentru comuna Moşoaia în acest an, domnule primar?
- La începutul lunii aprilie, în cadrul Consiliului Local a fost aprobat bugetul comunei pentru acest an şi, din acel moment, am putut să ne creionăm o listă de investiţii pe care să le realizăm. Bugetul aferent investiţiilor este puţin mai mare faţă de anul trecut. Astfel, dacă în 2016 am avut alocaţi la capitolul cheltuieli pentru secţiunea de dezvoltare 15,74 miliarde de lei vechi, anul acesta bugetul pentru investiţii se apropie de 20 de miliarde de lei.
1 milion de euro pentru asfaltarea drumului din Smeura de Sus
O să vă rog să detaliaţi pentru cetăţenii comunei Moşoaia principalele investiţii din acest an şi să începeţi cu proiectele de infrastructură rutieră.
- Cel mai important proiect de infrastructură rutieră pe care îl demarăm în acest an este cel prin intermediul căruia vor fi modernizaţi aproape 3,5 km de drum, respectiv strada care străbate Smeura de Sus, începând de la tipografie şi până în zona restaurantului Magic din Trivale. Proiectul depus la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a întrunit criteriile de punctaj şi eligibilitate şi a fost aprobat pentru a primi aproape 1 milion de euro din fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, submăsura 7.2. „Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică”. Chiar săptămâna aceasta (n.red. - săptămâna 24-29 aprilie) am fost invitat să semnez în numele comunei Moşoaia contractul de finanţare, la Centrul Regional de Finanţare a Investiţiilor Rurale de la Târgovişte. Cred că suntem prima localitate din Argeş care semnează un contract pe PNDR în cadrul acestei sesiuni de finanţare. După semnarea contractului, urmează finalizarea documentaţiei, procedura de atribuire şi în cele din urmă execuţia lucrărilor. După ce va fi terminat proiectul de asfaltare, strada Smeura de Sus va deveni una dintre cele mai moderne zone ale comunei, cu toate reţelele de utilităţi puse la punct, locuitorii din această zonă având deja alimentare cu apă, gaze şi canalizare.
De asemenea, tot pentru anul acesta ne-am propus să asfaltăm şi alte străzi din comună unde deja au fost introduse reţelele de utilităţi, investiţii care vor fi realizate cu fonduri de la bugetul local. Astfel, vor fi modernizate Aleea Dealului (drum situat în zona Olteni), Aleea Primăverii şi Aleea Florilor (din zona Trivale).
Să trecem la reţelele de utilităţi: canalizarea. Am văzut că se lucrează intens de-a lungul drumului naţional.
- Da, este vorba despre ultimele lucrări la megaproiectul de extindere a reţelei de canalizare demarat în urmă cu aproape doi ani în colaborare cu Apă Canal 2000 SA. Şi în ceea ce priveşte canalizarea vom continua investiţiile, astfel încât în câţiva ani toate satele comunei să aibă acces la această utilitate. În acest sens, vom depune un proiect pentru a obţine finanţare nerambursabilă pentru extinderea reţelei şi în satele Moşoaia, Ciocănăi, Bătrâni şi Lăzăreşti.
Vorbeaţi în urmă cu ceva timp şi despre extinderea reţelei de gaze. Ce ne puteţi spune despe acest proiect?
- În cadrul programului de investiţii pentru acest an, am inclus şi introducerea conductei de gaze în anumite zone din comună unde în ultimii ani s-a construit foarte mult. Astfel, ne-am propus să extindem reţeaua de gaze pe următoarele străzi: Platoul Stejarilor, Drumul Sării, Corbu-Basangeşti, Olteni, Curături, Uliţa Marghiolilor, Fundătura Smeura Mică şi Calea Drăgăşani. Dacă realizăm rețeaua de gaze și în aceste zone, vom avea 80% din localitate acoperită. Investiția se va implementa cu fonduri proprii, neexistând fonduri europene sau guvernamentale pentru acest obiectiv. Distrigazul nu contribuie decât cu 2% din suma necesară, costurile fiind așadar aproape exclusiv asigurate de la bugetul comunei.
Primăria a depus la Ministerul Dezvoltării trei proiecte de investiţii
La mijlocul lunii februarie, Argeşul a primit vizita ministrului Dezvoltării, vicepremierul Sevil Shhaideh. Aceasta a prezentat edililor posibilitatea finanţării proiectelor de investiţii din comunele argeşene prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Ce proiecte aţi depus la Ministerul Dezvoltării pentru a obţine finanţare prin PNDL?
- Am profitat de această oportunitate pentru a depune trei proiecte de investiţii, pe trei domenii diferite: infrastructură, cultură şi învăţământ. Unul dintre proiectele depuse pe PNDL vizează construcţia unui nou pod în zona Parc 2 Bis. Proiectul „Demolare şi construire pod rutier Parc 2 Bis, peste râul Teleorman, în comuna Moşoaia, judeţul Argeş” este estimat la aproximativ 28 de miliarde de lei vechi, fiind în evaluare la Ministerul Dezvoltării. Tot pe PNDL am depus şi un proiect de reabilitare a Căminului Cultural Smeura, în vederea revitalizării, pe viitor, a activităţii cultural-artistice la nivelul localităţii noastre. De asemenea, cel de-al treilea proiect pentru care s-a solicitat Ministerului Dezvoltării finanţare vizează finalizarea lucrărilor la noua şcoală din centrul comunei.
Că aţi adus vorba despre construcţia noii şcoli: în ce stadiu se mai află lucrările?
- Pe parcursul sezonului rece, lucrările au fot sistate, fiind reluate zilele acestea. Din discuţiile pe care le-am avut cu constructorul, în perioada aaceasta se lucrează la montarea instalaţiei electrice. Încercăm să accelerăm ritmul lucrărilor, astfel încât şcoala să fie finalizată cât mai repede.